Naar overzicht

Archief Stompe Toren Spaarnwoude openbaar

vrijdag 28 januari 2022

Het Haarlems Dagblad meldt dat het Noord-Hollands Archief het archief van de Stichting Vrienden van de Stompe Toren in Spaarnwoude geschonken heeft gekregen. Vanaf volgende week zijn de stukken voor geïnteresseerden opvraagbaar.

De schenkingsakte werd woensdag in het kerkje ondertekend door Bas Huisman, voorzitter van de Stichting Cultureel Centrum Stompe Toren, door Ruud van Dobben, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Stompe Toren, en door gemeentearchivaris van Haarlemmermeer Lieuwe Zoodsma.

De Stompe Toren is een van de oudste kerken in de regio. Het hervormde kerkje werd in 1764 gebouwd, maar de toren dateert zelfs al uit het begin van de dertiende eeuw. In 1844 werden de spitse toren en een verdieping van de kerktoren gesloopt. Omdat het geld voor restauratie ontbrak, werd de toren ingekort tot ongeveer twintig meter en is zo aan zijn naam gekomen: Stompe Toren. Tot 1880 werden er in het kerkje protestantse erediensten gehouden. Daarna diende het als atelier voor kunstenaars, tot het in 1983 in beheer van de Stichting Gilde van de Stompe Toren kwam. Hierdoor werd het kerkje nieuw cultureel leven ingeblazen. In 1988 is een tweede stichting in het leven geroepen, de Stichting Vrienden van de Stompe Toren. Zij zorgt voor restauratie en onderhoud.

Bijzonder

Het archief, dat loopt van 1905 tot 2020, omvat alle vergaderstukken van de stichting, maar ook plakboeken en documenten die de restauratie documenteren. Vooral dat laatste is bijzonder, zegt Mieke Schaap, senior medewerker archieven en collecties van het Noord-Hollands Archief (NHA). ,,Er zitten heel goede stukken bij over de restauratie van het kerkje. Dat geeft een indruk hoe de kerk eraan toe was vóór de restauratie en hoe het uiteindelijk is opgeknapt. Ook is het leuk dat de Stichtingen, die allebei heel enthousiast zijn, veel onderzoek hebben gedaan naar de geschiedenis van het kerkje. Dat is allemaal gedocumenteerd en dus straks ook opvraagbaar. Op die manier heb je alles bij elkaar wat er gevonden is over de geschiedenis van de Stompe Toren.’’

Het overgedragen archief is door de medewerkers van het NHA onder handen genomen zodat het opvraagbaar is voor geïnteresseerden. ,,Alle nietjes worden overal uitgehaald, het plastic moet eruit, tussen de foto’s en de krantenartikelen moet een apart velletje worden gedaan, het wordt in zuurvrij papier en zuurvrije dozen verpakt en het wordt beschreven in het collectiebeheersysteem. Als dat allemaal gedaan is, wordt het online gezet. Vanaf dat moment kunnen mensen in de studiezaal onderzoek doen. Dat zal ergens in de loop van de komende week zijn.’’

Bron: Haarlems Dagblad van 28 januari 2022.