Terug naar het overzicht

Monumentenroutes Zaanstreek

pakhuizen wormerveer

In de Zaanstreek zijn niet minder dan vijf verschillende monumentenroutes te fietsen. Dat is niet verwonderlijk, want de Zaanstreek vormt één van de oudste industriegebieden van Europa. Meer dan duizend molens zwaaiden hier ooit hun wieken en toen men niet langer van windkracht afhankelijk was namen fabrieken hun plaats in. Industriële erfgoed.

Het industriële erfgoed staat in Zaanstad nog fier overeind en spiegelt zich in het water van de Zaan. De Zaanstreek wordt gekenmerkt door de groene veenweidegebieden, de vele fraaie monumenten en leuke kleine musea, zoals het Czaar Peterhuisje, het Honig-Breethuis en het Molenmuseum.

De vijf Monumentenroutes zijn niet al te lang en zijn dus ook voor kinderen prima te doen. De tochten leiden langs veel van de prachtige monumenten die Zaanstad rijk is, zoals kerken, woonhuizen, fabrieken, villa’s, musea en molens. Er zijn routes door Krommenie, Zaan-Noord (Wormerveer, Wormer, Zaanse Schans en Zaandijk), Westzaan, Assendelft en Zaan-Zuid (Koog a/d Zaan en Zaandam) te rijden.

De monumentenroutes zijn in opdracht van de gemeente Zaanstad en in samenwerking met diverse historische verenigingen vervaardigd.