Terug naar het overzicht

Stellingroute vanuit Fort K'IJK

Fietsen of wandelen met Oer-IJ gids
Fort K'ijk (Fort Krommeniedijk)

Gidsen van de Stichting Oer-IJ verzorgen elke tweede zondagmiddag van de maand afwisselend fiets- en wandelexcursies vanuit Fort K’IJK bij Krommeniedijk. Dat gebeurt in samenwerking met Landschap Noord-Holland, eigenaar/beheerder van het stellingfort. De eerste rondleiding door dit middeleeuwse landschap rond de Crommenije was op zondag 08 maart, tegelijkertijd met de Vogelkijkdagen op het fort. De tweede zondag in april is Pasen, dus daarom is deze excursie verplaatst naar tweede Paasdag op 13 april. Klik hier voor meer info.


Het landschap

Het landschap van en rond de Crommenije heeft een heel bijzondere geschiedenis. Tot in de vroege middeleeuwen lag hier een uitgestrekt moeras hoog boven zeeniveau met diverse veenriviertjes.  Vanaf 1000 nC werd het moeras bewoonbaar gemaakt door er vele sloten in te graven. Het gevolg was dat de veenbodem door inklinken en oxidatie begon te dalen , de rivieren steeds breder werden en tot grote meren uitbreidden. Zo ontstonden o.a. de Wijkermeer en het Uitgeestermeer.

Deze twee meren werden met elkaar verbonden door een waterloop die de naam Crommenije kreeg. Omdat het gebied tot onder zeeniveau zakte kon het buitenwater via de Zuiderzee , het IJ en het Wijkermeer het gebied binnendringen. Het werd belangrijk om dijken aan te leggen langs de Crommenije. Al in de 12e eeuw werd de St. Aagtendijk rond Beverwijk aangelegd en deze werd in de 13e eeuw verlengd tot Uitgeest en Akersloot. Hierdoor ontstonden de veenpolders als Uitgeesterbroek- en Woudpolder.