Terug naar het overzicht

Hilde-lezing 1

Titel: Kasteel De Middelburg, toch heel anders dan gedacht!
donderdag 17 oktober 2019
Nancy de Jong-Lambregts

De Oudorperpolder lijkt een ongerepte groene oase, maar zo’n 700 jaar geleden zag het er heel anders uit. Het aangezicht werd gedomineerd door twee kastelen: de Nieuwburg ten noorden en de Middelburg ten zuiden van de Munnikenweg. Rond 1272 liet Floris een dijk over een drassig gebied tussen Oudorp en Alkmaar aanleggen, de huidige Munnikenweg. Deze weg vormde de verbinding tussen Kennemerland en West-Friesland en aangenomen werd dat rond 1282 beide kastelen gebouwd werden.

In 1517 worden beide kastelen verwoest door het rebellenleger van grote Pier. Ze worden niet herbouwd, de resten worden afgebroken en de stenen verkocht. De kasteelpercelen bleven altijd braak liggen, waardoor de resten van de Middelburg in een weiland nog steeds onder de grond sluimeren. De resten van de Nieuwburg zijn zichtbaar gemaakt met bestrating. 

Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever vertellen deze avond over het geofysisch onderzoek waarmee in Alkmaar deze kasteelterreinen en omgeving van de Nieuwburg en de Middelburg geofysisch werden onderzocht. Er zijn hele bijzondere en onverwachte dingen gevonden en het hernieuwde historisch onderzoek levert ook een schat aan gegevens op.

In de lezing zal ingegaan worden op de geschiedenis van de Oudorperpolder, hoe het geofysisch onderzoek in zijn werk gaat en de prachtige resultaten die het heeft opgeleverd en de resultaten van het hernieuwde historisch onderzoek.

Nieuwe tentoonstelling: Op zoek naar ridders en kastelen

Op zoek naar ridders en kastelen’ presenteert de resultaten van uitgebreid onderzoek naar diverse verdwenen kastelen in Noord-Holland. De nieuwe tentoonstelling is vanaf 12 oktober geopend voor publiek! Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. Voor kinderen is er van alles te beleven, waaronder een groots ridderspektakel op 20 oktober en ridderplaatjes sparen.

Lezing: Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever
Donderdag 17 oktober 2019, 20-22 uur. Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting). Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.