Stichting Oer-IJ bestaat 10 jaar. In deze periode heeft de Stichting het Oer-IJ op de kaart gezet door kennis te vergaren en uit te dragen. Via een geweldige groep gidsen wordt deze kennis ook “in het veld” uitgedragen, want het landschap is pas echt te begrijpen als je er op gewezen wordt en er een verhaal bij voorgeschoteld krijgt. Het Oer-IJ is regionaal een bekend fenomeen geworden, bij bewoners maar ook bij bestuurders en beleidsmakers.
De druk op de ruimte in het karakteristieke Oer-IJ gebied is ongekend. Als we alle ruimteclaims naast elkaar zouden oplossen hebben we 6x de oppervlakte nodig die Noord-Holland te bieden heeft. Dat vraagt dus om een integrale aanpak met meervoudig grondgebruik. De opgaven met betrekking tot landschap, natuur, klimaat, landbouw, wonen, economie en recreatie zullen in samenhang en meerlaags opgepakt moeten worden. De Stichting Oer-IJ wil in dit proces een duidelijke rol spelen en aan de voorkant van deze ruimtelijke ontwikkelingen een positieve invloed uitoefenen. Want met alle opgaven zijn er ook grote kansen om het Oer-IJ letterlijk meer op de kaart te zetten.
Stichting Oer-IJ organiseert daarom bij het 10-jarig bestaan een conferentie over de kansen en noodzaak van tijdige en betere afstemming en samenwerking bij ruimtelijke ontwikkelingen. De doelgroep voor deze conferentie zijn bovenal bestuurders, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties. De conferentie wordt 25 januari in bezoekerscentrum De Hoep georganiseerd.
Als voormalig Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit trapt Steven Slabbers de conferentie af met een pleidooi voor een gezonde en leefbare regio en de rol van het Oer-IJ daarin. Vervolgens gaat Esther Rommel als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van Noord Holland in op de noodzaak van bestuurlijke samenwerking en neemt Klazien Hartog ons mee in de kansen voor klimaat en water in het Oer-IJ gebied.
Na deze inleidingen vindt er een paneldiscussie plaats waarbij de sectoren Wonen en Bouwen, Land-en Tuinbouw, Toerisme en Natuur en Landschap reflecteren op de inleiders. Hiervoor is een sterk team aanwezig in de personen Esther Agricola (BPD), Mart Brouwer de Koning (LTO), Judie Kloosterman (RAUM) en Bas Ruter (LNH).
Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig om er een prachtige conferentie van te maken en de kwaliteiten van het Oer-IJ een belangrijk uitgangspunt bij de ruimtelijke ontwikkelingen te laten zijn.