Agenda

De agenda van Stichting Oer-IJ

Algemeen

7
januari

Nieuwe expositie in provinciehuis: Ode aan het landschap

Einddatum vrijdag 31 maart 2023

De nieuwe Dreefexpositie Ode aan het landschap is van 7 januari t/m 31 maart 2023 te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.

De tentoonstelling is op werkdagen gratis te bezoeken.

Door de eeuwen heen is het landschap de inspiratiebron geweest voor beeldend kunstenaars en later ook fotografen. Zij zijn gefascineerd door de werking van licht en ruimte, de kleurenpracht, de uitgestrektheid en de dynamiek van het landschap.

In Ode aan het landschap is te zien dat kunstenaars niet alleen gefascineerd zijn door het landschap als beeld, maar ook door de elementen die ze gebruiken bij het realiseren van hun kunstwerken. 

Klik hier voor meer informatie

2
april

Ommetje vanuit Museumgemaal 1879.

De geschiedenis van Akersloot

Hoe is het landschap van Akersloot ontstaan?

Wat kun je hier nu nog van terug zien?

Dát is het onderwerp van de maandelijkse ommetjes vanuit het Gemaal 1879, Fielkerweg 4, Akersloot.

Een korte wandeling met Oer-IJ gids Judith Hollenberg en Hein Dil, waarbij onderweg wordt verteld over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis in (regio) Akersloot en de invloed van wind en water bij vorming en later gebruik van dit landschap.

Meer info via deze link

Wanneer : elke eerste zondag van de maand

Aanvang : 13.00 uur

Duur : 1 km rondom het Gemaal á 1,5 uur

Kosten : € 3

Aanmelden : info@oerij.eu

Min aantal deelnemers: 4

Max aantal deelnemers: 20 

16
april

Kennemer Vogeldag

Vier natuurorganisaties organiseren elk jaar de ouderwets gezellige Kennemer Vogeldag in en om Fort benoorden Spaarndam. Ze doen dit onder de titel 100% Kluut. De dag staat bol van activiteiten voor jong en ouder met (fiets)excursies, kinderspeurtocht, vogelverhalen, lezingen, tentoonstelling, uilenballen pluizen, vogeldemonstraties, vogelobservatiepunt ‘Big Sit’ bij Landje van Gruijters en diverse kramen met informatie over vogelskijken en cultuur. De hele dag van vogels genieten in een uniek landschap!

klik hier voor meer informatie

13
mei

Molen en gemalendag

Einddatum zondag 14 mei 2023

Nadere informtie volgt

18
mei

Oer-IJ expeditie 2023

De Oer-IJ Expeditie neemt de deelnemers mee op een echte ontdekkingswandeltocht door een verborgen landschap, dat zich laat lezen als een spannend geschiedenisboek. Hier zijn nog goed de restanten te zien van het Oer-IJ, een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Wind en water hebben het gebied vorm gegeven. Vanaf het moment dat stukken grond droogvielen, begonnen mensen er een bestaan op te bouwen en activiteiten te ontplooien. Tijdens deze wandeltocht maken de wandelaars op een bijzondere manier kennis met het bloeiende verleden van dit groene hart in Kennemerland.

Klik hier voor de website waar u zich in kunt schrijven.

16
juli

Zomefestival Marquette

nadere informatie volgt

Oer-IJ Lezingen