Agenda

De agenda van Stichting Oer-IJ

Algemeen

2
juli

Tentoonstelling toont tijdscapsule koloniaal verleden

Einddatum zondag 5 maart 2023

Vanaf zaterdag 2 juli is er bij Huis van Hilde in Castricum een nieuwe tentoonstelling te zien: Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden. De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ dat uit het wrak tevoorschijn kwam.

Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden is van 2 juli 2022 t/m 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde. Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegang met een Museumkaart is gratis.

Meer informatie op de website van Huis van Hilde

7
augustus

Keramiek en schilderijen Gemaal 1879

Einddatum zondag 25 september 2022

In augustus en september is er een expositie van keramiek van Hannie Poelmeijer en schilderijen van Leo Poelmeijer.

Meer informatie vindt u op deze website.

Openingstijden tijdens de expositieperiode iedere zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Kllk hier voor meer informatie.

24
augustus

Beestjespad in de Tuin van Kapitein Rommel

Einddatum vrijdag 26 augustus 2022

In augustus zijn alle kinderen van de basisschool leeftijd welkom in de Tuin van Kapitein Rommel om het Beestjespad te lopen en allerlei beestjes te ontdekken. Echt zien …. even aanraken …..of zelfs even voelen!

Klik hier voor meer informatie

3
september

Fortenfestival

Einddatum zondag 11 september 2022

Van 3 t/m 11 september vindt het Fortenfestival plaats. Je kunt echt alle kanten op tijdens het Fortenfestival

Luisteren naar een prachtig concert, met als decor een eeuwenoud fort? In de buitenlucht kijken naar een film of mee met een rondleiding? Of gewoon lekker genieten van een hapje en drankje? En uiteraard kan je ook een museum bezoeken op een van de forten, zoals op Forteiland Pampus, Fort K'IJK of Fort C.

Tijdens het Fortenfestival staan de poorten van deze veelal verborgen forten open voor publiek met kleinschalige festivals, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en natuurlijk heerlijk eten en drinken op de prachtigste locaties. Ontdek al fietsend of wandelen het geheim van het linielandschap. Je ziet het pas als je het weet. Onderweg ontdek je tankversperringen, bunkers, limietpalen tot beersluizen en geschutskoepels. Natuurlijk staan ook de gidsen klaar om je mee te nemen met ene rondleiding.

Klik hier voor meer informatie.

4
september

Ommetje vanuit Museumgemaal 1879.

De geschiedenis van Akersloot

Hoe is het landschap van Akersloot ontstaan?
Wat kun je hier nu nog van terug zien?
Dát is het onderwerp van de maandelijkse ommetjes vanuit het Gemaal 1879, Fielkerweg 4, Akersloot.

Een korte wandeling met Oer-IJ gids Judith Hollenberg en Hein Dil, waarbij onderweg wordt verteld over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis in (regio) Akersloot en de invloed van wind en water bij vorming en later gebruik van dit landschap.

Meer info via deze link

Wanneer : elke eerste zondag van de maand
Aanvang : 13.00 uur

Duur : 1 km rondom het Gemaal á 1,5 uur

Kosten : € 2

Aanmelden : info@oerij.eu

Min aantal deelnemers: 4
Max aantal deelnemers: 20 

6
september

Start nieuwe introductiecursus Oer-IJ voor de IJmond

De belangstelling voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis in Kennemerland is zo groot dat op 6 september 2022 een nieuwe Introductiecursus Oer-IJ voor het IJmond-gebied van start gaat. De eerste twee edities werden georganiseerd in 2017 en 2018. Deelnemers krijgen ook nu weer zes dinsdagavonden les op twee locaties; in Museum Kennemerland in Beverwijk en in het Pieter Vermeulenmuseum te Driehuis. Opnieuw zijn twee buitenexcursies gepland op een zaterdag.

Voor de deelnemers die belangstelling hebben om te gidsen als Oer-IJ gids wordt eind oktober op twee zaterdagen een gidsmodule aangeboden met een theoretisch en een praktisch gedeelte en speciale aandacht voor kennisoverdracht en presentatie. Met de tijdens de gidsenmodule opgedane kennis kunnen die later zelf als gids worden ingezet voor publieksrondleidingen.

De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Oer-IJ, in samenwerking met Museum Kennemerland, het Pieter Vermeulenmuseum en het IVN. Wie de cursus volgt, krijgt digitaal onbeperkt toegang tot een uitgebreide syllabus met veel meer achtergrondinformatie over het gebied. De deelnemers die tevens de gidsenmodule volgen ontvangen na afloop een certificaat Oer-IJ gids. De docenten zijn deskundigen vanuit verschillende disciplines. Iedere cursusavond wordt een ander aspect van het Oer-IJ gebied belicht door een ter zake kundig docent.

Klik hier voor meer informatie.

25
september

Over en UITgeest

(Vrijwilligers)organisaties en verenigingen laten zien wat zij voor de inwoners van Uitgeest kunnen betekenen.
Op 14 locaties in Uitgeest is er theater en muziek, vrijwilligerswerk, informatie en advies, sport en spel, exposities, demonstraties en korte workshops, kinderactiviteiten en een aantal leuke verrassingen. 
Klik hier voor meer informatie.

Oer-IJ Lezingen