Naar overzicht

Liniedijken Stelling van Amsterdam krijgen nieuwe glans

woensdag 19 maart 2025

De liniedijken, een belangrijk onderdeel van UNESCO Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, krijgen een opknapbeurt. Landschap Noord-Holland voert in opdracht van de Provincie Noord-Holland een herstelprogramma uit om de historische verdedigingswerken beter zichtbaar en herkenbaar te maken. De provincie financiert het project. Langs de route tussen Fort Krommenie en Fort St. Aagtendijk worden knotwilgen geplant, kunstwerken geplaatst en een picknickbank gerealiseerd.

Groen en erfgoed versterken elkaar

De liniedijken verbinden de forten van de Stelling. Ze zijn van oudsher aangelegd voor militaire doeleinden. Tegenwoordig zijn het groene, rustgevende elementen in onze drukke provincie. Om de historische structuur van de liniedijken te benadrukken, worden langs het traject Busch en Dam-Fort Krommenie 44 knotwilgen geplant. Ook komt er een kunstwerk bij de kruising Provinciale weg N8/203 en Busch en Dam, en bij de Genieweg. Wandelaars en fietsers kunnen straks uitrusten op een speciaal ontworpen picknickbank bij het Kruitmagazijn, geheel in stijl van het liniemeubilair voor de Hollandse Waterlinies.

Kunstwerk in Cortenstaal bij Busch en Dam

Bij de kruising N208/Busch en Dam komt op de liniedijk een kunstwerk van Cortenstaal. Met een hoogte van 1,65 meter, een dikte van 35 cm en een lengte van circa 11 meter, vormt het een herkenningspunt in het landschap. Het ontwerp weerspiegelt de historische vorm van de liniedijk en bevat het woord ‘Stelling’. Dit kunstwerk is ontworpen door het bedrijf ‘Mannen van Staal’ uit Leeuwarden.

Herstel van beplanting langs de Genieweg

De oorspronkelijke beplanting van de liniedijk langs de Genieweg Heemskerk wordt niet helemaal teruggebracht. Wél wordt een verwijzing gemaakt naar de historische situatie met twee rijen knotwilgen aan weerszijden van de doorgang aan de Genieweg over een lengte van circa 150 meter. De wilgen (Schietwilgen) zijn gesnoeide wilgentakken van wilgen op de terreinen van Landschap Noord-Holland. En langs de Genieweg wordt aan beide zijden van het fietspad ook een kunstwerk van Cortenstaal geplaatst. Deze sculpturen maken de contouren van de oorspronkelijke liniedijk zichtbaar.

Met deze maatregelen wordt het UNESCO Werelderfgoed beter beschermd, herkenbaar gemaakt en versterkt als cultureel erfgoed binnen het landschap van Noord-Holland. Meer informatie is te vinden op de website van Landschap Noord-Holland.

Bron: De Uitgeester

Cover

Verrassende natuur . . .

Het rijk geïllustreerde boek "Verrassende natuur van het Oer-IJ landschap" bevat bijdragen over de vele facetten van de nog altijd rijke natuur van het Oer-IJ gebied opgeschreven door een grote groep deskundigen. Speciaal voor dit boek is een landschapsecologische kaart gemaakt, die laat zien waarom de natuur in onze regio zo veelzijdig en verrassend is.
De uitgave omvat 160 pagina’s tekst, staat vol afbeeldingen en heeft dezelfde opmaak als het boek “2000 jaar strijd….”. Dankzij belangeloze medewerking van auteurs en fotografen en bijdragen van Oer-IJ gemeenten en fondsen hebben we de prijs laag kunnen houden.
Het boek kost 24,50 euro, is te koop in de boekhandel en ook verkrijgbaar bij Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Meer informatie