Naar overzicht

Oer-IJ brug geopend in Spaarnwoudepark

woensdag 6 maart 2024

In Spaarnwoudepark is woensdag 6 maart een tweede Oer-IJ brugĀ  geopend. Tevens werd een lessenaar onthuld met informatie over de Romeinse route en een dankwoord aan Elise Bos - Eyssen die zich als programmamanager Spaarnwoude met veel enthousiasme heeft ingezet om de geschiedenis beleefbaar te maken. Elise heeft zelf het bod mogen onthullen.

De nieuwe brug symboliseert het Oer-IJ landschap

Bij de brug staat een paneel met beknopte informatie over het Oer-IJ landschap en de bewogen bewonersgeschiedenis van de romeinen. Het Oer-IJ had een belangrijke invloed op de vorming van het landschap in deze regio. Het recreatieschap koestert de rijke archeologische en historische betekenis en maakt bezoekers van het park attent door middel van routes en symbolische constructies zoals bruggen en kunst.

In dit gebied is nog steeds veel te zien van de unieke ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige landschap. De bodem herbergt tal van boeiende verhalen over zowel de historie als de cultuur van de voormalige bewoners. Om hier bewust van te worden kun je de Romeinse route volgen. De nieuwe brug is onderdeel van de route. Als je de romeinse route volgt, (de lange variant) met bewegwijzering aangegeven met het Wandelnetwerk Noord-Holland, kom je de brug vanzelf tegen.

Feestelijk afscheid programmamanager Spaarnwoude

Tegelijkertijd was de opening een afscheidsfeestje van Elise Bos Eyssen die zich als programmamanager met veel ijver heeft ingezet om de geschiedenis in het park beleefbaar te maken. De Stichting Oer-IJ speelt een belangrijke rol in het toegankelijk maken van de geschiedenis in het voormalige Oer-IJ gebied.

Ontwerp

In 2019 heeft Rik de Visser, landschapsarchitect bij Vista, het ontwerp gemaakt voor de Oer-IJ brug die symbolisch het krekenstelsel van het oude Oer-IJ verbeeldt. Dit is ook de basis geworden van ons nieuwe logo. De eerste Oer-IJ brug ligt over de Schulpvaart in Castricum. Ook Uitgeest krijgt binnenkort twee Oer-IJ bruggen. Met de herkenbare brugleuning wordt zichtbaar gemaakt dat het hier om het Oer-IJ gebied gaat. De bedoeling is dat er nog veel meer van die uitingen in het landschap komen. Die plannen en het ontwerp wordt toegelicht in het document Oer-IJ taal.

U kunt het document hier downloaden.