Naar overzicht

Elke maand een Oer-IJ ommetje vanuit de Oosterbuurt

vrijdag 23 februari 2024

Met ingang van 10 maart 2024 organiseert stichting Oer-IJ maandelijks, tussen maart en oktober, een ommetje in Oosterbuurt in Castricum . Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vertelt een gids over de bewoning - en ontstaansgeschiedenis van het buurtschap.

Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Castricum slechts uit een paar dunbevolkte buurtschappen. Ze zijn in de Middeleeuwen ontstaan op zandbanken in de voormalige binnendelta van het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die uitmondde in de zee bij Castricum. Op de hoger gelegen zandgronden ontstonden tuinbouwgebieden, terwijl de lagere gebieden werden ingericht als weilanden.

Het agrarische karakter van de Oosterbuurt is nog steeds herkenbaar, zoals op de Breedeweg. Eeuwenlang stroomde de Ciebeek langs de noordelijke grens van de Oosterbuurt. Deze beek diende als afvoer van het regen - en kwelwater vanuit het duingebied naar de Castricummerpolder .


De wandeltocht voert langs de volgende markante plekken :

De Schuilkerk:

In de schuilkerk beleden bewoners in het geheim hun geloof tijdens de periode van religieuze onderdrukking. De gidsen vertellen verhalen over moedige mensen die hier bijeenkwamen en over de bijzondere architectuur van deze historische plek.

Vindplaats Hilde:

Het verhaal van Hilde, de naamgever van het Archeologisch Museum Noord-Holland, gevestigd achter het station in Castricum. Waar en hoe is het graf van ‘Hilde’ ontdekt?

Kastelen

Tijdens deze wandeling maak je ook kennis met de plekken waar kastelen ’t Blockhuijs en Cronenburg hebben gestaan. De gidsen nemen je mee terug in de tijd en vertellen over de bewoners en de rijke geschiedenis van deze kastelen.

Timpaan :

Het timpaan op het woongebouw herinnert aan de archeologische opgravingen uit 1995 en 1996 in de Oosterbuurt . Een deel van een opgravingstekening is hierbij tot een kunstwerk verheven.  


Wanneer: vanaf zondag 10 maart 2024 iedere 2e zondag van de maand t/m 13 oktober 2024

Tijd : 13.00 uur , duur ca. 90 minuten​

Vertrekpunt: Zwembad “Witte Brug” Jacob Rensdorpstraat 1 1901 RG Castricum

Kosten € 5,00 per persoon

Reserveren met mail naar info@oerij.eu