Op 27 juni jl. is de startversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) vastgesteld door Gedeputeerde Staten Noord-Holland. Op 21 september volgde een conferentie over het PPLG. Komende maanden wordt de startversie uitgewerkt tot een formele ontwerpversie. Wat betekent dit voor het landelijk gebied van Noord-Holland dat 76% van de oppervlakte van de provincie beslaat? En wat is de rol van gemeenten binnen dit provinciaal programma?
Provinciaal Programma Landelijk Gebied
Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied wordt het samenhangende beleidskader voor het landelijk gebied van Noord-Holland. Het bevat een uitwerking van de nationale opgaven voor biodiversiteit en stikstof, water en bodem, klimaat en het perspectief voor de landbouw. Deze opgaven staan in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en vloeien voort uit Europese of mondiale verplichtingen zoals het Klimaatakkoord van Parijs, de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn van de Natura 2000-gebieden, de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn. In aanvulling hierop bevat het PPLG voor Noord-Holland een uitwerking van provinciale opgaven voor het landelijk gebied, zoals voor de thema’s landschap, erfgoed en recreatie. Het is de bedoeling dat de integrale benadering in het PPLG meer overzicht en duidelijkheid geeft dan de tot nu toe separate beleidsvisies. Beleidskeuzes en maatregelen dienen immers vaak meerdere opgaven tegelijkertijd.
Het definitieve PPLG zal de opdracht voor de vijf regio’s in Noord-Holland bevatten. Deze regio’s zijn 1. Wadden, Kop van Noord-Holland en West-Friesland, 2. Noord-Kennemerland, 3. Laag Holland, 4. Zuid-Kennemerland en Amstel-Meerlanden en 5. Gooi en Vechtstreek. De uitvoering van de opdracht zoals die in het PPLG is geformuleerd vindt via gebiedsprocessen in deze regio’s plaats.
Klik hier voor meer informatie.