‘Malse spinazie’, ‘friszure rabarber’, knapperige wortelen, bijterige boontjes en sappige aardbeien’. Dat kwam vroeger allemaal van de verdwenen akkers in de Beverwijkse binnenduinrand. Donderdag 2 juli werd het boekje “Land vol Leven” gepresenteerd. De rijk geïllustreerde uitgave handelt over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand.
Schrijver en samensteller Truus Zonneveld deed onderzoek, interviewde enkele (oud)-tuinders, en schreef een beknopte geschiedenis van de tuinbouw vanaf de 17de eeuw. Aan bod komen zaken als de ligging op een strandwal, de afgegraven duinen (nollen), de gevarieerde teelten (professor Blauw, Amazones, Agapanthussen), productiewijzen, de veilingen, en de mores van tuindersfamilies.
Zonneveld pleit met het boekje indirect voor het behoud van de laatste tuinderijen in de binnenduinrand. Deze zijn waardevol vanwege de huidige teelten, de lange geschiedenis en de tuinders die het land eeuwenlang hebben bewerkt.
‘Land vol leven’, geschreven door Truus Zonneveld en vormgegeven door Peter Neijenhoff, is een uitgave van de gemeente Beverwijk. Geïnteresseerden kunnen een (gratis) exemplaar ophalen bij het gemeentehuis in Beverwijk.