Naar overzicht

Wildgroei nieuwbouwwijkjes versteent landschap

waarschuwing van drie natuurorganisaties
dinsdag 28 mei 2024

Voorkom wildgroei aan nieuwbouwwijkjes rond steden en dorpen, die het kwetsbare landschap sluipenderwijs zal ’verstenen’. Die boodschap geven natuurorganisaties aan Provinciale Staten, nu het plan voorligt de status van de 32 Bijzondere Provinciale Landschappen (BPL) die Noord-Holland telt, af te schaffen.

Voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie waar zowel Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuurmonumenten insprak, ontvingen de gedeputeerden Esther Rommel (VVD) en Jelle Beemsterboer (BBB) een vouwkaart namens de drie natuurorganisaties.

De kleuren op de kaart maken inzichtelijk waar het landschap wordt bedreigd door hun ambitie bij kleine kernen ’een straatje bij te bouwen’. Dat is nodig, stellen de gedeputeerden, om de vitaliteit van kleine kernen op peil te houden en de bijna tweehonderdduizend woningen kwijt te kunnen die tot 2030 in de provincie nodig zijn. De regels voor woningbouw in het BPL willen zij daarom met ingang van volgend jaar hebben verruimd.

Bas Rüter, directeur Landschap Noord-Holland: „Het bouwen van woningen is belangrijk maar het versoepelen van de regels om meer in het BPL te kunnen bouwen is helemaal niet nodig. En al helemaal niet wenselijk. Er zijn in Noord-Holland voldoende ingeplande locaties voor nieuwe woningen beschikbaar. Zet dààr als provincie vol op in.”


Voorbeelden

Op de vouwkaart staan de 32 gebieden met BPL-status, de woningbouwlocaties die al gepland zijn en de plekken waar in de ogen van de natuurorganisaties uitbreiden van kleine kernen ongewenst is. Voorbeelden zijn Driehuizen, Ransdorp, Oostknollendam, De Purmer en Kortenhoef.

Lea van der Zee, gebiedsmanager in Noord-Holland van Natuurmonumenten, geeft nog een voorbeeld: „Aan de rand van Callantsoog is er vanuit de gemeente Schagen al een tijd de wens om in de Uitlandse polder woningbouw toe te staan. Maar het gaat om een kleinschalig eeuwenoud landschap en grotendeels natuurgebied. De Ringsloot is nu nog een heldere grens tussen het dorp en het open landschap dat hier al meer dan vierhonderd jaar ligt. Met nieuwe woningbouw komt daar een rommelige rafelrand voor terug.”

Rommel reageerde met zeggen dat ’landschap ons ook lief is’. ,,Mijn stelregel is, zonder blauw en groen, is er niets te doen.’’ Beemsterboer vulde aan, dat binnen randvoorwaarden meer gebouwd moet worden bij kleine kernen. ,,Mensen die hun leven nu op wachtstand hebben, willen we ook ruimte geven.’’


Bron: Noordhollandsch Dagblad.

Klik hier voor het artikel