Themajaar 'Ode aan het Oer-IJ landschap'

Extra publieksactiviteiten; wedstrijd en gratis excursies naar icoonlocaties

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bedenkt elke twee jaar een thema om aandacht te vragen voor een onderwerp waarmee Nederland zich onderscheidt. Voor 2021 was dat ‘Ode aan het Landschap’. Daarbij gaat het vooral om de schoonheid en de gevarieerdheid van het buitengebied, maar is er ook oog voor bedreigingen en teloorgang. Met uiteenlopende initiatieven in het hele land wordt daar op ingespeeld. Ook de Stichting Oer-IJ deed mee; met de introductie van een nieuwe e-bike fietsroute, excursies naar icoonlocaties en een wedstrijd waarbij het publiek uitgenodigd wordt met een tekst, foto of kunstwerk een ode aan het landschap te brengen.


Ode-wedstrijd

De schrijfwedstrijd, die we organiseerden in nauwe samenwerking met de bibliotheken Kennemerland, IJmond en Heiloo, is inmiddels afgerond. De diverse jury’s hebben zich over het resultaat gebogen. Zaterdag 02 oktober is de uitslag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huis van Hilde bekend gemaakt. De winnaars  zijn ook hier op de website terug te vinden. De linkjes staan rechts op deze pagina.  Daar zijn ook de juryrapporten te lezen. In februari en maart is een selectie van de schilderijen en foto's te zien op een tentoonstelling in Cultureel  Centrum Geesterhage in Castricum. 


Expositie 

Toonbeeld, Centrum voor de Kunsten in Castricum en de Stichting Oer-IJ organiseren samen de expositie ‘Ode aan het landschap’, die van 14 februari tot 11 april is te zien in Geesterhage te Castricum.

‘Ode aan het landschap’ was het jaarthema van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Voor de Stichting Oer-IJ een aanleiding om een wedstrijd rond dat thema te houden. Het publiek werd opgeroepen met een tekst, foto of kunstwerk een eigen lofzang te brengen aan het landschap. Er waren meer dan honderd inzendingen. In de expositie is een selectie van de mooiste schilderijen, de vier beste foto’s en het prijswinnende gedicht te zien.

De cursisten van Toonbeeld lieten zich in 2021 ook door het landschap inspireren. Hun werk is ook op de expositie te zien.

Toonbeeld Geesterhage, Geesterduinweg 7, 1902 CB Castricum.


Twee nieuwe fietsroutes

Er zijn twee nieuwe fietsroutes gemaakt;  het rondje 'Crommenij & De Stelling van Amsterdam' en de e-bike route 'Langs de oevers van het Oer-IJ'. Klik hier voor meer informatie over de fietstocht Crommenije en hier voor de e-bike route Langs de Oevers van het Oer-IJ. 


Excursies naar icoonlocaties

Een andere activiteit zijn zes speciale Ode aan het Oer-IJ excursies, waarbij een van onze gidsen met de deelnemers een markante plek in het gebied bezoekt en daarover vertelt. Dan gaat het om wat wij noemen ‘iconen’; tijdvensters die elk voor zich een periode in de geschiedenis vertegenwoordigen.  Op een speciale pagina staan die iconen bij elkaar. Daar is meer achtergrondinformatie te vinden. De speciale themarondleidingen zijn gehouden in september en oktober.  De belangstelling was groot, daarom is het plan opgevat de  excursies met gids  volgend jaar te gaan herhalen. Houd daarvoor deze website in de gaten. Klik  hier voor meer informatie over die bijzondere icoonplekken.