Natuur, water en landbouw
Het Oer-IJ-landschap is een onderdeel van het verstedelijkte landschap van de Noordvleugel van de Randstad. In die context gezien zou de landbouw zich meer moeten gaan verbreden met natuur-, water- en landschapsbeheer en zich meer moeten richten op recreatie en toerisme. Dit is noodzakelijk om het open karakter van het Oer-IJ-landschap als voormalig estuarium met z’n kwelders, platen en kreken te behouden. Dit kan alleen met agrarisch (natuur)beheer.
De agrarische sector moet hiervoor wel voldoende beloond worden Het krekenstelsel kan, waar mogelijk, weer open gemaakt worden, door kreken te verbreden en door de ontwikkeling van natuurlijke, flauwe oevers. De kreken worden op die manier als samenhangend systeem veel meer zichtbaar in het landschap. Hierdoor ontstaat niet alleen een fraaier landschap, maar draagt het landschap ook bij aan waterberging. Dit is belangrijk voor de landbouw, voor de natuur en ook voor de bebouwde gebieden.
Een meer natuurlijk beheerd landschap manifesteert zich door bloemrijke graslanden, veel water en natuurlijk begroeide oevers: een eldorado voor weide- en watervogels. Op de vele overgangen van nat naar droog zal de bloeiende dotterbloem het landschap uitbundig geel kleuren. In de naoorlogse periode is de natuur hard achteruitgegaan.
Met de ecologische hoofdstructuur en particuliere initiatieven voor natuur is het herstel weer enigszins ingezet, maar we zijn er nog lang niet. Door de natuur in het Oer-IJ-landschap te versterken en daarbij ook de waterstructuur versterken, ontstaat ook een ecologische verbinding tussen het duinlandschap van Noord-Kennemerland en de veengebieden van de Zaanstreek en Waterland. Versterken van natuur en water is een belangrijk onderdeel van klimaatadaptatie. Het huidige beleid in de regio is vooral gericht op het terugdringen van energiegebruik en de transitie naar het gebruik van duurzame energiebronnen. In een integraal klimaatbeleid moeten ook het verhogen van de biodiversiteit en veerkracht in het watersysteem worden opgenomen.
Door het stelsel van fietspaden, wandelpaden en watergangen nog eens goed onder de loep te nemen, kan ook gekeken worden of dit netwerk uitgebreid en ook meer landschapsvolgend gemaakt kan worden. De hoofdvorm van het Oer-IJ is een krachtige boog die vanuit het Noordzeekanaal komt en tussen Heemskerk en Uitgeest noordelijk om Castricum krult in de richting van de duinen. Het volgen van die belangrijke landschappelijke lijn is nu totaal onmogelijk. Hier ligt een kans om fiets- of wandelpaden toe te voegen die het beleven van het Oer-IJ een stuk interessanter kunnen maken.
Oer-IJ iconen
Toekomstvisie
De volgende met elkaar samenhangende opgaven zijn van belang:
- versterken in samenwerking met boeren, water- en natuurbeheerders van de natuur en het klimaatbestendig maken van het watersysteem (ruimte bieden voor waterberging);
- vergroten van de recreatieve toegankelijkheid van het landschap voor fietsen, wandelen en kanoën in combinatie met aantrekkelijke voorzieningen en verblijfsmogelijkheden;
- ontwikkelen vanuit de cultuurhistorische waarden. De cultuurhistorie is immers een belangrijke drager van de identiteit en herkenbaarheid van het gebied;
- vertellen van het verhaal van de ontwikkeling van het kustlandschap in vijf Oer-IJ-iconen, die staan voor de verschillende ontwikkelingsfasen van het Oer-IJ-landschap in meer dan 2000 jaar. Met tastbare informatie op markante plekken in het landschap wordt de kwaliteit van het landschap beter onder de aandacht gebracht.
Het ontwikkelen van zo’n ruimtelijke huisstijl noemen wij de Oer-IJ-taal. Klik hier voor de notitie die we daar over hebben gepubliceerd.
Wie neemt de regie?