foto: Donar Reiskoffer, CC BY 3.0
Hier kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de Bruid van Haarlem. Dit grote stuk duin is in 2003 afgeplagd en afgegraven zodat het zand door de wind weer gaat stuiven. Het hoopt zich een stukje verder weer op en vormt een groot stuifduin. Afhankelijk van de neerslag en de wind "loopt" dit duin zo’n vijf meter per jaar in de richting van de overheersende zuidwestenwind. In het vochtige gebied achter het stuifduin ontstaat een vochtige duinvallei met onder andere parnassia, duizendguldenkruid, knopbies en slanke gentiaan. Op het stuifduin heerst een soort woestijnklimaat: heel droog, heet in de zomer en ’s winters erg koud. Daar kunnen slechts weinig planten- en dierensoorten tegen. Het duinviooltje en muurpeper groeien er wel, en voor zandhagedissen zijn de zanderige plekken heel geschikt om hun eieren te leggen.
De Bruid is vernoemd naar het wilgenroosje. Dit plantje kwam vroeger veel voor op deze duinhelling. Als het is uitgebloeid, vormt het een witte pluim. De zee van witte pluimpjes op de helling deed denken aan een bruidssluier, vandaar de naam.
De Bruid van Haarlem is een z.g. aardkundig monument: een belangrijk, waardevol landschappelijk element met een beschermde status.