Foto Gerard Hogervorst
Ten oosten van de A9, tussen Uitgeest en Akersloot, ligt een open weidegebied de Dorregeesterpolder. Het is een in cultuur gebracht moeras bij het geestdorp Dorregeest. In de loop der eeuwen is het gebied sterk gedaald en ontstond er een meertje; het Dielofsmeer.
Al in 1557 is dit ondiepe meertje drooggemalen en werd daarmee de eerste droogmakerij van Laag Holland. Dit droogmakerijtje ligt direct rechts en is bijna niet van het omliggende veengebied te onderscheiden omdat de veenpolders steeds verder inklinken.
De molen die u aan de dijk bij het Uitgeestermeer ziet staan zorgde voor de bemaling van de Dorregeesterpolder, nu gebeurt dit door het ernaast staande gemaaltje. De vele kleine weidemolens zorgen voor onderbemaling op die plekken die lager en dus natter zijn.
Het veenland rond de buurtschap Dorregeest heeft tot het midden van de 17de eeuw op natuurlijke wijze kunnen afwateren. Er zijn hier nog vele slingerende veenstromen.
Pas in 1647 is het gebied bedijkt en onder bemaling gebracht. Dit was nodig omdat door het droogleggen van de grote meren als Schermer en Beemster de boezemcapaciteit steeds kleiner werd. Alleen het Alkmaardermeer bleef nog over als opslag voor water. Daarom steeg hier het waterpeil aanzienlijk en stroomde het water het omliggende veengebied in.
De voorganger van de huidige molen, die in 1864 nog als schepradmolen was ingericht, verbrandde op 6 december 1895 als gevolg van blikseminslag.
Buiten het broedseizoen is een aantrekkelijke wandeling over het dijkje rond deze polder mogelijk.
Bron o.a. : Over Oer-IJ en Oeverwallen, Fietsen door de geschiedenis van het landschap Castricum en Uitgeest,