Terug naar het overzicht

14 - Noordermaatweg

Noordermaatweg

Aansluitend aan de gronden van Landgoed Marquette ligt tegen de bebouwing van Heemskerk aan een waterberging die mede als vogelgebied is ingericht. Het is een ondiepe plas met flauwe oevers en een paar eilandjes. Er broeden onder meer Kluut, Visdief en Kleine Plevier, en de weidevogels uit de omgeving (Tureluur, Kievit, Grutto) komen er voedsel zoeken. Er zijn meestal verschillende soorten eenden (o.m. Krakeend, Wintertaling, Slobeend, Bergeend) te zien, en in het juiste seizoen ook doortrekkende vogels als Bontbekplevier, Bosruiter, Zwarte Ruiter, Kemphaan en dergelijke.

Landgoed Marquette ligt in het polderland net buiten het duingebied. Een schitterende plek waar natuur en cultuur samen komen. Het is heerlijk wandelen door dit oude landgoed, prachtig gelegen in het groen, met een elegant huis dat vanwege de grandeur als kasteel betiteld wordt.

Het landgoed is te bezoeken over de wandel- en fietspaden. Wandeltip: een speciale route neemt u mee langs informatieborden die van alles vertellen over de natuur en cultuurhistorie van het landgoed. Ook worden door beheerder PWN regelmatig excursies op Landgoed Marquette verzorgd. Aan het einde van de oprijlaan ligt het kasteel Marquette. Het kasteel wordt op dit moment gebruikt voor zakelijke & particulieren evenementen en is voor reguliere bezoekers van het landgoed niet toegankelijk.

Al in het jaar 800 na Christus lag er op de plaats van het huidige kasteel een oude strandwal, een versterking die mogelijk door Noormannen is opgeworpen. Rond 1250 liet de toenmalige graaf van Holland, Willem II, op dit strategische punt een burcht bouwen. Het was een van de dwangburchten die in een ruime boog rond West-Friesland werden aangelegd om het opstandige volk onder het grafelijk gezag te brengen.

In 1612 verandert het landgoed van naam. De Henegouwse edelman Daniël de Hertaing liet het door hem gekochte landgoed in de Noordelijke Nederlanden vernoemen naar de vroegere familiebezittingen in de Zuidelijke Nederlanden, nabij Rijssel (Lille) aan de rivier de Marquette.

Vanaf 1717 komt Marquette in bezit van de familie Rendorp. In de ruim 150 jaar dat zij het landgoed bestieren, verandert het aanzienlijk van uiterlijk. Slechts de ronde toren op het dak overleeft alle verbouwingen: deze stamt van vóór 1600.

Tussen 1986 en 2019 is de Marquettelaan in Heemskerk stapsgewijs vernieuwd. Bijzonder: bezoekers kijken op de meeste plekken naar de zesde generatie laanbomen. De laan bestaat uit Maringslinden, in de geschiedenis van de laan hebben er ook beukenbomen gestaan.

In de 19e eeuw werd het landgoed omgevormd in de Engelse landschapsstijl. Hiervan zijn nog de meeste elementen zichtbaar, zoals de ronde vijver, de bochtige beken, enkele parkbossen en de grazige weiden met alleenstaande eiken. In het voorjaar bloeien in het parkbos en langs de lanen veel stinsenplanten, zoals wilde hyacint, sleutelbloem, blauwe anemoon en voorjaarszonnebloem. In de graslanden zijn het dotterbloemen, koekoeksbloemen, rietorchis en grote ratelaar die kleur geven.

BRON: o.a. PWN.