Terug naar het overzicht

Watererfgoedroute Uitgeest

Met de fiets of lopend in twee etappes
18
km


Als onderdeel van het educatieproject voor het omgevingsonderwijs op de basisscholen in Uitgeest is het boekje 'Uitgeest leeft met water' gemaakt, met een route in en rond het dorp met als thema 'het water als vriend en vijand'. De route kan in 1 keer worden gefietst, en voor wandelaars zijn twee lussen in de routebeschrijving opgenomen. De brochure is in principe voor iedereen gratis beschikbaar en kan worden besteld via het email-adres info@oerij.eu, of worden opgehaald bij het gemeentehuis in Uitgeest. De tocht is bij uitstek geschikt voor (groot)ouders met kinderen. Samen op zoek naar de geschiedenis die nog herkenbaar in het landschap aanwezig is.


Klik hier voor meer informatie over het educatieproject.


Meer over de route


Iedereen heeft wel eens gehoord van het ‘Het IJ’ bij Amsterdam, IJmuiden en de IJmond. ‘IJ’ betekent water. De voorloper van het IJ was een echte rivier, de noordelijke loop van de Rijn. We noemen deze oude rivier het Oer-IJ. Tot tweeduizend jaar geleden stroomde die door het hele gebied tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Het Oer-IJ stroomde ook langs Uitgeest, en kwam uiteindelijk bij Castricum in zee.

Vanuit het omliggende veenmoeras stroomden zijriviertjes naar het Oer-IJ. Door eb en vloed stroomde de zee ook het binnenland in en uit. Kortom: overal was water. Toch woonden er in dit gebied zo’n 5000 jaar geleden al mensen. Dat kon op hoger gelegen plekken. De mensen hier moesten zich beschermen tegen het water. Maar zij maakten er ook handig gebruik van.

Rond Uitgeest kun je nog veel van dit alles zien. Goed omgaan met water is voor ons nu nog net zo belangrijk als het vroeger was. Met deze fiets- en wandeltochten leer je hoe de bewoners van Uitgeest door de eeuwen heen omgaan met het water. Je ontdekt dat het landschap eigenlijk een levend geschiedenisboek is.

De lengte van de totale route is 18 km; de noordroute is 10 km (+2) en de zuidroute is 6 km. 


Het routeboekje met toelichting en kaart kan worden bekeken en uitgeprint door op het tweede icoontje rechts onderin de afbeelding te klikken.